Üsküdar AFAD Temsilcisiyle Toplantı

8 Mart 2023 günü gönüllülerimizden Sinem, Jülide, Fikret, Allen ve Betül ile muhtarımız Ali Faik Kaptan Üsküdar Belediyesi AFAD temsilcisi Ömür Uzunali ile biraraya gelerek AFAD ve diğer kamu kurumlarının hazırlıklarımıza olası katkılarını konuştular. Toplantı notlarını aşağıda paylaşıyoruz.

Toplantıda belediyenin deprem çalışmaları hakkında bilgi alınmış, mahalle deprem koordinasyon ekibinin çalışmaları anlatılmış ve karşılıklı neler yapılabileceği değerlendirilmiştir. Görüşülen konuların özeti şu şekildedir:

  1. Belediye deprem konusunu öncesi, deprem anı ve sonrası şeklinde üç aşamada ele almaktadır. Belediyenin önerileri bu aşamalara yönelik yapılmıştır. Deprem konusunda bazı hazırlıklar olmakla birlikte “mahallelere hangi kurumun hangi konularda destek vereceği net değildir”. Oluşacak taleplerimizde ellerinden geleni yapacaklarını ifade etmişlerdir. Henüz muhtarlar ile bir görüşme yapılmamıştır. Bizim toplantımız bu konuda ilktir. Diğer mahalle muhtarlarının da katılımı ile toplantı planlanmaktadır.
  2. İlk ve mutlaka yapılması gerekenin, mahalle deprem koordinasyon ekibindeki kişilerin eksiksiz olarak “online AFAD GÖNÜLLÜLÜK EĞİTİMİ” ni alması ve sertifikasının edinilmesi olduğu ifade edilmiştir. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bu sertifikayı alan kişiler, bir sonraki aşamaya geçmeye ve “DESTEK AFAD GÖNÜLLÜ” eğitimini almaya hak kazanmaktadır. Destek AFAD Gönüllüsü Kimdir? Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip olan gönüllülerdi
  3. EĞİTİM
    • 3.1  Tüm mahalle için afet farkındalık eğitimleri belediye ile koordineli olarak verilmelidir. Belediye eğitmen verilmesi, eğitim materyallerinin sağlanması, eğitim anonslarının yapılması konularında destek verebilir.
    • 3.2  Belediye, eğitime katılamayan yaşlı ve engelli komşularımız için kolay anlaşılabilir eğitim broşürleri hazırlanıp, gerekirse yüz yüze eğitim verilmesi konularında destek verebilir.
    • 3.3  İlk yardım eğitimleri belediye tarafından verilmektedir ve 2 gün sürmektedir. Eğitim ücreti kesin olmamakla birlikte kişi başı 200-250 TL civarındadır. Kesin rakam daha sonra öğrenilecektir. Eğitim almak isteyen bireyler ücreti kendileri karşılamaktadır. Eğitim Grubu bünyesinde “gruplar halinde ilk yardım eğitimi” belediye ile koordine edilmelidir.
  4. İLETİŞİM
    • 4.1 Muhtarlıkta mahalle sakinlerinin temel dataları bulunmaktadır. Daha detaylı data (fotoğraflı vs) nüfus müdürlüğünde olmakla birlikte, o portal muhtarlıklara açık değildir. Bu sebeple; İletişim Grubu’nun muhtarlıktaki dataları alarak (muhtarlıktan çıkarmadan) , buna kan grubu, özel ihtiyaçlar, evcil hayvanlar gibi gerekli diğer kolonları ekleyerek yeni bir datasheet oluşturması tavsiye edilmiştir. Bu datasheet muhtarlık bünyesinde muhafaza edileceği için KVKK gibi bir engelle karşılaşılmayacağı söylenmiştir. (HUKUK GRUBU YORUMUNUZU RİCA EDİYORUZ.). Söz konusu datasheet deprem sonrası oluşturulacak kayıt masalarında kullanılmalıdır. Hem bilgisayar ortamında bulunmalı hem de çıktı olarak hazırlanmalı ve muhtarlıkta muhafaza edilmelidir. Bu çalışmayı, İletişim Grubu ve muhtarlığın birlikte yapmasının uygun olacağı ifade edilmiştir.
    • 4.2  Deprem sonrası toplanma alanlarında “KAYIT MASALARI” oluşturulmalıdır. Toplanma alanları için masa, sandalye ve datasheetlerin hazırlanması gerekmektedir. Alana her gelen kişi kaydedilmelidir. Böylece, kaydedilmeyen kişilerin akibeti takip edilebilir. Datasheetler ve kayıt masası verilerinin olası deprem sonrası lojistik, arama kurtarma, sağlık ve gerekli olduğunda diğer operasyon ekipleri ile İletişim Grubu koordinasyonunda paylaşılması gerektiği ifade edilmiştir.
    • 4.3  İletişim planı dahilinde, eğitim grubu ve belediye ile koordineli olarak eğitim anonslarının ve ayrıca diğer konularda gerekli anonsların nasıl yapılacağı belirlenmeli ve belediye ile de paylaşılmalıdır. Belediye bu konuda destek verebilir. Örnek: Toplu sms gönderimi vb.
  5. LOJİSTİK
    • 5.1 AFİS (arama kurtarma istasyonu) konteyneri 1 adet olarak belediyeden alınmaya çalışılacaktır. Bu konuda basvuru yapılacaktır. Konteyner icinde hafif arama kurtarma ekipmanları, jeneratör vb yer almaktadır. İçerik listesi daha sonra paylaşılacaktır. Ayrıca bu ekipmanların kullanımı ile ilgili belediye lojistik ve arama kurtarma ekiplerimize eğitim verecektir. 1 adet konteyner yetersiz olduğu için, sayının arttırılması hususunda lojistik grubu diğer kurumlarla da görüşecektir.
    • 5.2  Çadır, uyku tulumu, battaniye, kuru gıda vb ihtiyaçların belediye tarafından karşılanıp karşılanmayacağı net değildir. Karşılansa dahi çok sınırlı miktarda olacaktır. Bu konuyla ilgili görüşmeler devam edecektir.
    • 5.3  Seyyar tuvalet sorunu deprem sonrası son derece önemlidir. Belediye bu ihtiyaca cevap veremeyebilir. Lokalde çözüm üretmemiz gerektiği ifade edilmiştir.
    • 5.4 Sinem Onat güneş panelli sokak aydınlatma direklerini gostermiş ve deprem olmasa dahi “sürdürülebilirlik ve yeşil kalkınma politikaları” kapsamında bu direklerin kullanılması (mevcut direklerin bunlarla değiştirilmesi) gerektiğini ifade etmiştir. Deprem sonrasında aydınlatma en temel sorunlardan birisidir. Belediye konuya ilgi göstermiştir. Önümüzdeki hafta içerisinde, Sinem Onat ve belediyenin strateji müdürü konu hakkında toplantı yapacak ve proje geliştireceklerdir.
  6. ARAMA KURTARMA
    • 6.1 Mahallede minimum 5 kurtarma ekibi olması gerektiği ifade edilmiştir. Bir ekip en az 15 kişiden oluşmalıdır. Depremdeki olumsuz durumlar düşünülerek tavsiye edilen, en az 150 kişilik arama kurtarma ekibine ulaşılmasıdır.
  7. FİNANS
    • 7.1. Her ne kadar bazı sınırlı kaynaklar belediyeden edinilmeye çalışılsa da, mahallenin birçok ihtiyacını kendi bünyesinde finansman kaynağı ile çözmek zorunda kalacağı ifade edilmiştir. Muhtarlık, “kaynak toplanması” konusunda Deprem Koordinasyon Grubu ile koordineli çalışılabileceğini ifade etmiştir. (FİNANS GRUBU VE HUKUK GRUBU YORUMUNUZU RİCA EDİYORUZ.)

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: