Sıkça sorulan sorulara bize sorular geldikçe eklemeler yapıyoruz. Ara sıra tekrar göz atmayı ihmal etmeyin lütfen.
Neden deprem hakkında bilgilenmeliyim?
Türkiye aktif bir deprem kuşağı üstünde bulunmaktadır. Yüzölçümünün ve nüfusunun büyük bir kısmı deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinden yapılan açıklamaya göre İstanbul’da 7 yıl içerisinde 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı %65 olarak değerlendirilmektedir. Depreme hazırlıklı olmak ve deprem gerçeğini hayatımızın bir parçası haline getirerek alışkanlıklarımızı tekrar değerlendirmek ve şekillendirmek zorundayız.
Depreme hazırlıklı olmak için ne yapabilirim?
Eğitim Almak ve Farkında Olmak
Depreme hazırlık deprem gerçeğinin farkında olmak ile başlar. Doğal bir olay olan deprem ve diğer afetler için eğitimli olmak hepimize düşen bir görevdir. Yerel ve mikro ölçekte depreme hazırlıklı olmak gerçekleştirilebilir reel bir hedeftir. Bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçerek çevrimiçi ya da yüz yüze eğitim olanaklarını değerlendirmeliyiz. AFAD destek gönüllüsü olmak için E-devlet üzerinden AFAD Gönüllülük Sistemine katılıp çevrimiçi eğitim alabilirsiniz. Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşlarınca düzenlenmekte olan eğitimler ile ilgili Kuzguncuk Deprem Dayanışması Eğitim ve Farkındalık çalışma grubu duyurularına web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Eğer bu eğitimlere ulaşımınız kısıtlı ise ya da yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yapılarımız
Depremde zarar görmememiz öncelikle yaşadığımız kentin depreme dayanıklı olmasına bağlıdır. Yaşadığımız, kullandığımız yapıların depreme dayanıklı inşa edilmiş olması en önemli kural olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ev alırken zemine uygun projelendirilip projelendirilmediğini, projenin doğru uygulanıp uygulanmadığını sorup, proje bilgilerini edinip gerçek bilgiye ulaşabilir ve emin olabiliriz.
Kiracı isek de bu bilgiler hayatımız için önemli; soralım ve bilgi edinelim. Yaşadığımız yerin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyorsak yeniden yapımı için ne yapabileceğimizi, yeniden yapılamıyorsa yapılacak güçlendirme çalışmasının ne olduğunu öğrenip geç kalmadan harekete geçmemiz yine hayati bir önem taşımaktadır.
Kuzguncuk mahallesi, 18.11.1983 tarihli 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamındadır. Boğaziçi Kanunu, İstanbul Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirler ve düzenler. Boğaziçi Kanunu ile Boğaziçi’nde kültürel ve tarihi bir kimliğe sahip olmayan yapıların yıkıldıktan sonra yeşil alan haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Boğaziçi imar müdürlüğü ruhsatlı, projeli eski yapıların güçlendirilmesi için ruhsat izni vermektedir. Projesiz ve ruhsatsız binalara tadilat izni vermekte ama güçlendirme izni vermemektedir.
Evlerimiz
İçinde bulunduğumuz yapılar depreme dayansa dahi yapısal olmayan risk olarak tanımlanan tehlikeleri belirlememiz ve geç kalmadan önlem almamız gerekiyor. Evinizde dolabınızın sabitlenmiş olmasının, koltuklarınızın yerleşiminin pencerelerden ve düşebilecek eşyalardan uzak konumlandırılmasının hayat kurtarabilecek önlemler olduğunu unutmayalım. Geç kalmadan evinizin tehlike avını yapın.
Ailemiz ve Komşularımız
Deprem hazırlığı birey olarak kendimiz ve ailemiz ile başlamaktadır. Aile afet planımızı yaptıktan sonra, binamız, sokağımız ve mahallemiz ölçeğinde hazırlıklı olmak için çalışmalara katılmalıyız.
Nerede, nasıl ve kimlerle yaşıyor olursak olalım onlarla birlikte bir araya gelip beraber planlar yapmalı, planlarından haberdar olmayız. Bu planları tehlike anında organize davranmamızı sağlayacak bir koşul olarak görmeliyiz.
İletişim tehlike anında kimlerin birbirine ihtiyaç duyacağını bilmemizi ve ona uygun bir yardımı uygulamamızı sağlayacaktır.
Mahalle afet planlarının hazırlanması çalışmalarına ve eğitim çalışmalarına katılın ve takip edin.
Unutmayalım
Tüm deprem ve afet deneyimleri öğretmiştir ki ilk günler yardım gecikmektedir. Bu nedenle sokak ve mahalle planları hayat kurtarabilir. Mağduriyetinizi önleyecek şekilde aklınıza gelen tüm senaryolara uygun neye ihtiyacınızın olacağını düşünüp geç kalmadan afet malzemelerini temin edip ulaşabileceğiniz yerlere yerleştirin.
Deprem için hangi acil durum malzemelerine ihtiyacım var?
Aşağıda verilenlerle sınırlı kalmamak üzere en çok listelenen acil durum malzemeleri listesi aşağıdadır. Alacağınız eğitimler ve araştırmalarınızla kendi listelerinizi oluşturabilir ve bu listelerin geliştirilmesine yardım edebilirsiniz.
- Yangın söndürücü
- Sizin veya aile üyelerinizin kullandığı yeterli miktarda ilaç
- Gaz ve su kaynaklarını kapatmak için hilal ve boru anahtarları
- İlk yardım çantası ve el kitabı
- Ekstra ampullü ve pilli fenerler
- Ekstra pilli taşınabilir radyo
- Her aile üyesi için en az iki hafta yetecek kadar su (kişi başına günde en az 2 litre su tüketilmesinin önerildiğini unutmayın), diğer kaynaklardan içme suyunu arıtmak için arıtma tabletleri veya klorlu ağartıcı
- Birkaç gün yetecek kadar konserve ve paket gıdalar ve mekanik konserve açacağı. Gerekirse evcil hayvanlar için ekstra yiyecek
- Açık havada yemek pişirmek için kamp ocağı veya barbekü (yakıtı çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın)
- Atık bertaraftı için su geçirmez, ağır hizmet tipi plastik torbalar.
- Önemli evrakların kopyası.
Deprem SIRASINDA Ne Yapmalıyım?
İç mekandaysanız orada kalın! Küçülün (ÇÖK), kafanızı koruyun (KAPAN) ve savrulmayı önlemek için yanına çöktüğünüz sağlam eşyaya (TUTUNUN) veya bir koridora veya iç duvara geçin ÇÖKün, KAPANın TUTUNun. Pencerelerden, şöminelerden ve ağır mobilya veya cihazlardan uzak durun. Banyo veya mutfaktaysanız çıkın (üzerinize bir şeyler düşebilir). Bina sallanırken aşağı koşmayın veya dışarı fırlamayın. Merdivenlerden ve asansörlerden uzak durun.
Dışarıdaysanız – binalardan, elektrik hatlarından, bacalardan ve üzerinize düşebilecek diğer her şeyden uzağa açık alana gidin.
Araç kullanıyorsanız – durun ama dikkatli olun. Arabanızı mümkün olduğunca trafikten uzaklaştırın. Bir köprünün üzerinde veya altında veya üst geçitte veya ağaçların, aydınlatma direklerinin, elektrik hatlarının veya işaretlerin altında DURMAYIN. Sarsıntı durana kadar arabanızın içinde kalın. Sürüşe devam ettikten sonra, köprü yaklaşımlarında kaldırımdaki kırılmalara, düşen kayalara ve yoldaki tümseklere dikkat edin. İlk 6 saat araç kullanılmaması, yolların acil durum ekiplerinin kullanımı için açık tutulması sağlanmalıdır.
DENİZ yakınındaysanız Tsunami kaçış güzergâhlarını izleyerek güvenli alana gidin.
Deprem anında ne yapmaMAlıyım?
Gazı kapattıysanız tekrar açmayın; gaz kaçağı olmadığından emin olana kadar kibrit, çakmak, kamp sobası veya barbekü, elektrikli ev aletleri kullanmayın. Sızan gazı tutuşturabilecek ve patlamaya ve yangına neden olabilecek bir kıvılcım oluşturabilirler. Tıbbi veya yangınla ilgili acil durumlar haricinde telefonunuzu aramalar için kullanmayın. Acil durum müdahalesi için gerekli hatların kilitlenmesine sebep olabilirsiniz. SMS ve diğer çevrimiçi mesajlaşma uygulamalarını tercih edin.
Depremden SONRA ne yapmalıyım?
Depremden sonra evinizden güvenli bir şekilde ayrılmanız gerekecektir. Evinizden ayrılırken belli bir süre evinize dönemeyeceğinizi bilerek, yanınıza alacağınız her şeyi alarak en kısa sürede ayrılmanız gerekmektedir.
- SAĞLAM AYAKKABILAR GİYİN
- Kırık cam ve döküntülerden kaynaklanan yaralanmaları önlemek için. Artçı sarsıntıların gelebileceğini unutmayın.
- YARALANMA KONTROLÜ YAPIN
- Bir kişi kanıyorsa, yaraya doğrudan baskı uygulayın, varsa temiz gazlı bez veya bez kullanınBir kişi nefes almıyorsa Temel Yaşam Desteği uygulayınDaha fazla yaralanma tehlikesi olmadıkça ciddi şekilde yaralanmış kişileri hareket ettirmeye çalışmayın.Yaralıları sıcak tutmak için battaniyelerle örtün
- Ciddi yaralanmalar için tıbbi yardım isteyin.
- TEHLİKELERİ KONTROL EDİN
- Yangın tehlikeleri: evinizdeki veya mahallenizdeki yangınları hemen söndürün, yardım çağırın
- Gaz kaçakları: yalnızca kırık borular veya koku nedeniyle bir sızıntı olduğundan şüpheleniyorsanız ana gaz vanasını kapatın
- Hasarlı elektrik kabloları: Ev kablolarında herhangi bir tehlike varsa, kontrol kutusundaki gücü kapatın
- Düşmüş veya hasar görmüş elektrik hatları: devrilmiş elektrik hatlarına veya bunlarla temas halinde olan herhangi bir nesneye dokunmayın
- Kimyasal Dökülmeler: dökülen ilaçlar, çamaşır suyu gibi zararlı malzemelerden uzak durun.
- Yıkılmış ya da hasar görmüş bacalar: Dikkatli yaklaşın–hasarlı baca kullanmayın (yangına neden olabilir veya evinize zehirli gazların girmesine neden olabilir)
- Düşen eşyalar: dolapların ve dolapların kapaklarını açtığınızda raflardan düşebilecek eşyalara dikkat edin
- YİYECEK VE SU MALZEMELERİNİ KONTROL EDİN
- Evinizden çıkmadan önce yanınıza alabileceğiniz yiyecek malzemelerini, dondurucuda bulunan yemekler dâhil yanınıza alın.
- Kırık camların yakınındaki açık kaplardan herhangi bir şey yemeyin veya içmeyin
- Gaz kaçağından şüpheleniyorsanız mutfağınızdaki ocağı yakmayın
- Ailenizi ve komşularınızı kontrol ettikten sonra Toplanma Alanına gidin. Toplanma Alanına giderken gördüğünüz yol kapanmaları, hasarlı yapıları ve dikkatinizi çeken tüm detayları kaydedin. Ailenizi güvenli bir şekilde yerleştirdikten sonra elinizdeki bilgileri kriz masasına iletmek üzere sorumlu kişiye verin ya da bir kişiyi yetkilendirin.
- Afet gönüllüsü olun ve iyileşmek için yapılması gereken işlerde görev alın.
Bir deprem olduğunda evimde ne bekleyebilirim? Nasıl tanımlarım? Ne yapılabilir?
Evinizin içindekiler zarar görebilir ve tehlikeli olabilir:
- Sallanmak, aydınlatma armatürlerinin düşmesine, buzdolaplarının ve diğer büyük nesnelerin zeminde hareket etmesine ve kitaplıkların ve televizyon setlerinin devrilmesine neden olabilir. Düşebilecek veya hareket edebilecek şeyler için evinizi kontrol edin ve önlem alın.
- Dolap kapaklarınızın açılıp açılmayacağını kendinize sorun (bulaşıkların yere düşmesine neden olur mu?).
- Televizyon, mobilyalar sabitlendi mi? Düşebilecek asılı bitkileriniz var mı? Yatağınızın üzerindeki duvarda ağır bir resim ya da ayna var mı?
Ne yapılabilir? Bu tehlikelerin çoğunu gidermek için kapı mandalları, destekler ve bağlantı elemanları takabilirsiniz.
Deprem tatbikatları neden önemli?
Tatbikatlar hazırlıklı olmamızı, pratik yapmamızı ve bilgilerimizi pekiştirmemizi sağlar. Deprem anında ön göremeyeceğimiz durumlar için panik yapmadan, soğukkanlı kalmayı, bilinçli davranmayı bu tatbikatlar sayesinde öğrenebiliriz. Ulusal deprem tatbikatları önemli olsa da yılda bir yapılabilirken kendimiz, ailemiz ve komşularımızla kendimizin belirlediği düzende tatbikat yapılabiliriz. Deprem Tatbikatları, insanların evlerde, okullarda ve kuruluşlarda deprem sırasında ne yapmaları gerektiğini pratik yapmaları ve hazırlıklarını geliştirmeleri için bir fırsattır. Mahallemizde yapmayı planladığımız deprem tatbikatları, gerçekten meydana gelmeleri durumunda bölgemizi etkileyebilecek senaryo depremlerine dayanacaktır. Mahallemizde yapılacak deprem tatbikatlarına katılın.
Neden Kuzguncuk Deprem Dayanışmasına katılmalıyım?
Yaşadığımız felaket göstermiştir ki depreme hazırlıklı olmalıyız ve depreme hazırlanırken önce ailelerimiz sonra mahallelerimizde ve işyerlerimizde örgütlü olmalıyız. Japonya’da Kobe depremi sonrası yapılan araştırmalar birçok mağdurun mahallesindeki komşuluk ve iletişimin çok önemli olduğunu göstermiştir. Bilindiği kadarıyla da mahalle örgütlenmeleri sağlık, yiyecek, barınma, güvenlik gibi tüm ihtiyaçlara cevap olacak gibi hazırlanmaktadır. Depremi içimizdeki bir kaygı olmaktan çıkararak farkında olarak depreme hazır olmamızı da sağlamaktadır.
Eğer mahalleli olarak depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında yapmamız gerekenleri bilirsek ikincil afetlerin önüne geçebilir ve birbirimize daha hızlı yardım edip hep beraber daha çabuk iyileşebiliriz. Yalnız olmadığımızı bilelim, her birimizin farklılığı, bazen tecrübesi bazen bilgisi önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Gönüllü olarak kendimizi ve çevremizi hazırlamak hepimizi iyileştirecek, güven duymamızı sağlayacaktır.
Kuzguncuk Deprem Dayanışması nasıl bir araya geliyor?
Kuzguncuk deprem dayanışması iki haftada bir çevrimiçi bir araya gelerek deprem için Kuzguncuk mahallesinin depreme hazırlanma sürecini hızlandırmakta, olası bir depremde tam bir işbirliği içinde organize olmayı ve mahallenin depremi en az mağduriyetle atlatmasını hedeflemektedir. Bunu gerçekleştirebilmek için dokuz alt çalışma gönüllü grubu oluşturulmuştur. Komşularımız bu gruplarda gönüllü olabilir, kendi becerisi, ilgisi veya bilgisi dahilinde katkıda bulunabilir ya da sadece çalışmaları takip ederek haberdar olabilir. Gönüllü olmayla ilgili diğer sorularınız ve genel gönüllük çerçevesi için gönüllü grupları sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.